Odbory bánk a poisťovní

Členské výhody

pre každého člena OBP

Zásady OBP

• pre poskytovanie sociálnej výpomoci,
  • právnej pomoci,
  • príspevkov na stabilizáciu členskej základne
  • príspevok na detskú rekreáciu od roku 2020 s vyznačenými zmenami oproti predchádzajúcej verzii.

(stiahnuť tu)

Práva členov

(článok 9 Stanov OBP)Člen OBP má právo:

1. zúčastňovať sa členských schôdzí, vyjadrovať sa k všetkým prerokovávaným otázkam, požadovať a dostať k nim vysvetlenie a hlasovať o všetkých predložených návrhoch;
  2. voliť a byť volený do všetkých orgánov OZ, voliť a byť volený za delegáta na zjazd
    OBP a za delegáta OBP na zjazd KOZ SR;
  3. zúčastňovať sa rokovaní každého odborového orgánu v tej časti, ktorá sa ho priamo týka;
  4. navrhovať kandidátov na voľbu odborových funkcionárov, vyjadrovať sa k ich činnosti, ako aj k činnosti orgánov odborového zväzu všetkých stupňov a podávať návrhy na odvolanie funkcionárov týchto orgánov;
  5. podávať námety, podnety a pripomienky k odborovej činnosti a v lehote 10 dní byť informovaný o ich riešení;
  6. na informácie o činnosti OZ a jeho orgánov;
  7. na vyhotovenie kópií materiálov, ktoré sa ho týkajú;
  8. na opätovné prerokovanie záležitostí, ktoré sa ho týkajú, resp. na prehodnotenie prijatého rozhodnutia, ak sa vyskytli nové skutočnosti a v súvislosti s tým na účasť zástupcu vyššieho odborového orgánu;
  9. na podporu svojich pracovných záujmov a práv;
  10. na ochranu pri porušení pracovnoprávnych a mzdových predpisov, predpisov o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci (ďalej len „BOZP“), o zdravotnom poistení a o sociálnej starostlivosti;
  11. na poskytnutie bezplatnej právnej pomoci a poradenstva v pracovnoprávnych otázkach v súlade so zásadami OZ2);
  12. na poskytnutie podpory pri štrajkoch organizovaných odborovými organizáciami alebo odborovým zväzom;
  13. na poskytnutie sociálnej výpomoci v súlade so zásadami OZ3);
  14. na čerpanie výhod poskytovaných OZ pre členov a rodinných príslušníkov;
  15. na príspevok na domácu a zahraničnú rekreáciu, rehabilitačnú starostlivosť
    a detskú rekreáciu v súlade so zásadami OZ a s podmienkami stanovenými ZO;
  16. na ochranu pred postihom za prejavený názor, vznesené stanovisko, námietku
    alebo pripomienku v súvislosti s rokovaniami orgánov OZ.

Členské výhody v iných organizáciách

Wüstenrot poisťovňa

Poistenie právnej ochrany

Predmetom poistenia je ochrana práv a oprávnených záujmov členov odborov v súvislosti s plnením pracovných povinností formou zastupovania poistenca v pracovnoprávnych sporoch a formou poradenstva v oblasti rodinného a dedičského práva. Uzavretie poistenia je záležitosťou jednotlivých odborových organizácií OBP. Poistenie je s využitím príspevku OBP a príspevku príslušných odborových organizácií pre členov bezplatné. V prípade záujmu o tento druh poistenia kontaktujte predsedu vašej odborovej organizácie alebo sekretariát OBP.

EFIN, s.r.o